Danin svet

Blog o vantelesnoj oplodnji

OHSS – Kako sam uspela da se izborim sa početnim simptomima

OHSS je sindrom hiperstimulacije jajnika. U pitanju je veoma retka komlpikacija stimulacije ovulacije u postupku medicinski potpomognute oplodnje.

Mali broj žena može razviti ozbiljne simptome OHSS-a, kao što su naglo dobijanje na telesnoj masi, bol u stomaku, povraćanje i otežano disanje u slučaju kod kojeg je neophodno bolničko lečenje.

Najčešće sindrom nastaje nakon stimulacije ovulacije pomoću gonadotropina ili ređe klomifena, ali su takođe opisani i slučajevi spontanog nastanka OHSS, koji gotovo uvek nastaje u trudnoći između 8. i 14. nedelje.

U zavisnosti od vremena nastanka, OHSS se deli na rani i kasni oblik.

Prevencija i rano prepoznavanje sindroma igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja pacijenta. U zavisnosti od težine OHSS primenjuju se različiti modaliteti terapije od konzervativnih do hirurških metoda.

U mom slučaju su lekari prepoznali u početku i upozorili su me da može biti raznih situacija i komplikacija. Potrebno je unositi u organizam što vise proteina. Preporuka je bila da pijem po mogućnosti oko dve litre surutke na dan, od početka embriotransfera.

Surutka je magičan napitak koji sadrži dosta proteina. Ima veliki sadržaj vode i ona je najbolji deo od mleka. To je drevni lek koji je preporučivao i sam Hipokrat i toliko je zdrava da može da se pije celog života.

Moj dan je počinjao surutkom i tako se završavao. Zaista sam se potrudila da unosim dve litre iako mi je bilo muka. Razmišljala sam kako na taj način spašavam moje jajnike. Boleo me je stomak i moji jajnici su bili duplo veći. Osećala sam se otečeno i izbegavala sam tešku hranu.

Kada bi moj suprug završio radni dan, kretao je po marketima da traži surutku kako bi mi obezbedio dovoljne količine. U to vreme bilo je teško pronaći, a nije svaka bila prijatnog ukusa. Tako da sam od nekoliko proizvođača pronašla onu koja je meni koliko toliko prijala. A šta da se radi, što se mora nije teško.

Ključne su bile te dve nedelje. Radila sam nalaze krvi da bih proverila da li bubrezi i jetra rade. Baš sam se plašila i do toaleta da odem, a samo ispijanje surutke je delovalo na izbacivanje tečnosti, što je dobro. Radili su i bubrezi i jetra. Nakon dve nedelje kada sam smanjila količinu ispijanja surutke, smanjili su se i bolovi u stomaku.

Verovanje da će sve biti u redu i da to što pijem surutku zaista pomaže mom organizmu je bio moj zakon i sa tim nije bilo šale. Nije bilo odstupanja i nisam imala drugih misli. Nisam smela sebi da dozvolim drugačije razmišljanje. Ispostavilo se da je bilo uspesno. Beta je pokazala trudnoću, a to je bio cilj.

Kakvo je tvoje iskustvo sa OHSS? Napiši u komentaru ispod ili mi pošalji mejl na zdravo@daninsvet.com.
Radujem se da stupimo u kontakt! 🙂

Podeli svoje iskustvo ili postavi pitanje ispod, u sekciji za komentare!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Prijavi se na NEWSLETTER

Ako si i ti bila hrabra da se odvažis na veliki korak u svom životu ili tek planiraš putovanje kroz proces VTO, onda ćeš voleti moje mejlove.